تبلیغات متنی
آزمون علوم پایه دامپزشکی
ماسک سه لایه
خرید از چین
انجام پروژه متلب
حمل خرده بار به عراق
چت روم
ایمن بار
Bitmain antminer ks3
چاپ ساک دستی پلاستیکی
برتر سرویس
لوله بازکنی در کرج
لواشک

لواشک

آموزش کاشت درخت

براي موفقيت در هر نوع کسب و کاري نياز به آموزش مناسب و کامل در آن زمينه است، در مورد کاشت نهال و درخت هم اگر بررسي هاي کامل و مناسب انجام گيرد مناسب ترين و بهترين نتيجه کسب خواهد شد. کارشناسان مجرب اکين نهال آماده ارائه بهترين راهکارها در اين زمينه ميباشند.

آموزش کاشت درخت

در کاشت درختان ميوه بايد نکاتي را رعايت کرد. از جمله اينکه اين درختان معمولا پيوندي هستند يعني يک گياه با ميوه خوب و مشخصات مورد نظر ما روي يک گياه ديگر که ريشه هاي قوي دارد يا بومي منطقه ماست پيوند زده مي شود تا خصوصيات مورد نظر ما از نظر مثلا ميوه خوب يا آفات کمتر يا … در کنار ريشه‌هاي قوي براي ما تجلي پيدا بکند.

 محل پيوند کاملا روي گياه و معمولا در درختان ميوه سردسيري در ارتفاع ?? يا ?? سانتيمتري پايين گياه قابل مشاهده است. اين محل جايي است گياه دومي روي گياه اولي وصل شده است.

 نکته مهم در کاشت درختان پيوندي اين است که محل پيوند بايد بالاتر از سطح خاک قرار گيرد. در صورتي که پيوند زير خاک بماند در سالهاي آتي که شاخه‌ها وجوانه‌هاي جانبي توليد مي شوند معلوم نخواهد بود که اين شاخه متعلق به پايه است يا پيوند؟ چرا اين نکته اهميت دارد؟ زيرا شما به عنوان باغبان بايد شاخه‌هاي روييده از پايه را قطع کنيد. چرا که اين شاخه‌ها خصوصيات خوب پيوند را ندارند و باعث تلف شدن انرژي کلي هم خواهند شد.

 

علاوه بر اين تماس خاک با محل پيوند ممکن است منجر به فعاليتهاي عوامل بيماري زاي قارچي – باکتريايي شده و پيوند بشکند.

در رزها اين مساله کاملا مشهود است. زيرا رزها معمولا روي رز وحشي (سگ رز – گيلديک) پيوند مي شوند و اگر اين پايه اجازه رشد پيدا بکند گلهاي ريز سفيدرنگي با تيغ هاي فراوان توليد مي کند و رز اصلي را کاملا کنار زده و پيوند را مي شکند.

 

آماده‌سازي زمين براي کاشت درخت:

فرض ما اين است که شما ميخواهيد در باغچه خانه درخت بکاريد.

 محلي که مي خواهيم درخت ميوه را در آن بکاريم بايد داراي خاک حاصلخيز و غني باشد. اگر ساختمان را تازه احداث کرده‌ايد احتمالا بقاياي مصالح ساختماني مانند گچ و سيمان و … در خاک باغچه باشد. اين مواد بايد از باغچه خارج و مخلوط خاک زراعي مرغوب همراه با کود حيواني پوسيده و ماسه حداقل به ارتفاع نيم متر و اگر مقدور بود بيشتر از آن در باغچه خانه ريخته شود. اگر مي توانيد پيشنهاد باغبانها اين است که بيشتر از يک و نيم متر از عمق خاک باغچه را برداريد (زيرا درختان ميوه تا چند متري عمق زمين هم ريشه مي دوانند) و با خاکي که مخلوطي از خاک زراعي و کود حيواني و ماسه باشد جايگزين شود. (البته هر چقدر خاک شما حاوي باقيمانده موجودات زنده اعم از گياهان يا جانوران – مانند پوست مو پودر خون پودر استخوان و… باشد در آينده رشد گياهان شما به دليل وجود مواد آلي بيشتر – بهتر خواهد بود).

بهترين خاک زراعي آن خاکي است که رنگ آن تيره باشد و از قرمز به قهوه‌اي و سياهي بگرايد. اين خاک بايد از سطح زمين جمع آوري شود و به عمق بيش از سي سانتي متري نرود (خاک سطح الارض) خاک زراعي را مصالح فروشيها و حمل خاک ها براي شما مي‌آورند. ولي حتما از بهترين محل خاک را تهيه کنيد.

 

(در مناطق استثنايي کره زمين عمق خاک سطح الارض زيادتر از اين عدد است و بستگي به محل زيست شما دارد. ممکن است از اين عدد هم کمتر باشد)

 

خاک زراعي خوب را در حالت خشک، وقتي در مشت‌تان بگيريد و فشار دهيد به هم مي چسبد و فشرده مي شود ولي با يک ضربه کوچک از هم جدا شده و دوباره پودر مانند مي شود. خاک زراعي بد به شدت چسبنده است و از هم جدا نمي شود. خاک فقير هم رنگ و روي جالبي ندارد و به زردي و خاکستري مي گرايد و براي باغچه خوب نيست.

آماده سازي چاله:

بعضي درختان ميوه مانند گلابي يا گردو ريشه اصلي Tap root خيلي محکم و درازي دارند و براي اين درختان لازم است که چاله عميق تري کنده شود. عرض نيم متر براي مثال و عمق ?? سانتي متر براي خاکي که مناسب است کنده مي شود ولي اگر محل شما کاملا نامناسب و سنگلاخي است مي توانيد تا دو متر عمق و يک متر عرض بکنيد و با خاک خوب پر کرده و درختکاري کنيد. در کل عمق و قطر گودال بايد از عمق و طول ريشه‌ها بيشتر باشد.

محل چاله بايد عاري از ريشه هاي گياهان ديگر باشد.

 

براي باغکاري معمولا توصيه مي شود اين چاله را از پاييز بکنيد و آماده بگذاريد تا بهار که ميخواهيد کشت کنيد رطوبت درون چاله افزايش يافته و موجودات ذره بيني در محل چاله آماده خدمتگذاري به نهال جديد باشند.

در حال حاضر تراکتورهاي مجهز به چاله‌کن نيز وجود دارند و مي توانند سرعت چاله‌کني را چندين برابر کرده و هزينه کارگر را پايين تر بياورند (اين خدمت در گلستان علي نيز ارائه مي شود)

 آماده سازي نهال:

تا قبل از کاشت بايد ريشه‌ها را پاشنه پوشي کرد. يعني ريشه‌ها نبايد در معرض نور و هوا باشد و بهتر است اطراف ريشه‌ها را با خاک يا ماسه يا کيسه پلاستيکي سياه پوشاند.

معمولا شب قبل از کاشت، نهالها را در آب مي گذارند تا ريشه‌ها به اندازه کافي آبگيري بکنند و رقابت اسمزي بين خاک و ريشه اگر بوجود آمد ريشه ها آب از دست نداده و خشک نشوند.

 

ريشه هاي نهالي که مي خريد بايد کاملا قوي و سالم باشد. در هنگام در آوردن گياه ريشه‌ها صدمه مي بيند. اين قسمتهاي صدمه ديده را با قيچي تيز بايد هرس کنيد. تا سطح تماس محل زخم با خاک کمتر شده و احتمال بروز بيماريهاي قارچي کاهش يابد. اين عمل همچنين موجب تحريک ريشه به توليد ريشه هاي فرعي مي شود.

از طرف ديگر چون حجم ريشه‌ها در اثر انتقال کم شده است. بهتر است حجم ساقه‌ها را نيز هرس کرد تا ريشه و ساقه متناسب باشند.

در صورتيکه محل شما بادگير است. همراه با نهال يک قيم محکم نيز کنار نهال قرار دهيد تا باد نهال را خم کرده و نشکند. و اين قيم ممکن است لازم باشد چند سال در کنار نهال باقي بماند.

همچنين نهال ميوه را معمولا کوتاه نگه ميدارند تا عمل ميوه چيني راحت باشد. براي اين کار مثلا در مورد سيب ساقه اصلي را پس از کاشت تا ?? سانتيمتر بالاي محل پيوند نگه داشته و بالاتر از آن را حذف مي کنند. اين کار باعث مي شود ساقه هاي جانبي به شکل يک جام رشد کرده و نور کافي به درون شاخه‌ها برسد. (اين موضوع مبحث بزرگي به نام «هرس» است و در کتاب هاي مختلفي به زبان فارسي به طور تخصصي توضيح داده شده است.)

 

عمل پراليناژ:

در مقياس بزرگ براي اينکه درصد موفقيت کاشت درختان بيشتر شود، پراليناژ تمهيدي است که کمک زيادي به باغبان مي کند. اين عمل عبارت است از آغشته کردن ريشه نهال به موادي چسبنده و ضدعفوني کننده.

در يک بشکه ??? ليتري آب مقدار ?? کيلوگرم رس الک شده + ? کيلوگرم پهن الک شده + ??? گرم سم قارچ کش مانند بنوميل مخلوط مي کنند. و ريشه نهال را درون آن فرو برده و سپس مي کارند.

 

رس و پهن به ريشه‌ها مي چسبد و به دليل خاصيتهاي مختلفي که خداوند به آنها داده موجب ترميم زخم‌هاي ريشه و حفظ رطوبت اطراف ريشه و تامين مواد غذايي اوليه مورد نياز ريشه مي شوند. سم قارچ کش نيز که فعاليت قارچها را در اطراف ريشه کم مي کند.

 

اين عمل در هر مقياسي قابل انجام است و شما ميتوانيد به جاي ??? ليتر آب از ?? ليتر آب+? کيلوگرم رس+نيم کيلوگرم پهن + ??گرم سم قارچ کش استفاده کنيد براي کاشت چند نهال از اين مخلوط استفاده کنيد.

 

انجام کاشت نهال و درخت:

بعد از کندن چاله، مهم طرز و محل قرار گيري نهال است. محل پيوند بايد حدود ?? سانتيمتر (يکم بالا پايين اشکال ندارد) بالاتر از سطح خاک قرار گيرد.

ريشه ها بايد به صورت مرتب در خاک قرار گيرند و پيچيده و در هم نباشند. براي اينکار معمولا مقداري خاک به صورت کله قندي در ته چاله مي ريزند و ريشه‌هاي نهال را روي آن مرتب رو به پايين مي گذارند.

روي ريشه ها را با خاک خوب سطح الارض مي پوشانند و مي توانيد اطراف نهال را به صورت کاسه مانندي شکل بدهيد تا آب در آن خوب جاي بگيرد و به مرور ته نشين شود.

نهال را به صورت عمود بر سطح قرار داده و تراز بودن آن را از دو طرف چک کنيد، قبل از آبياري خاک اطراف نهال را معمولا با ضربات پا محکم مي کنند و بلافاصله آبياري انجام مي شود.

از اين پس آبياري بايد به موقع انجام شود تا وقتي که گياه بتواند ريشه هاي جديد توليد بکند و از رطوبت خاک حداکثر استفاده را بکند. مقدار آبياري به نوع درخت ربط زيادي دارد. مثلا نهال صنوبر يا بيد به آبياري زياد جواب مثبت داده رشد بيشتري مي کنند ولي برخي نهالها ممکن است به غرق آبي حساسيت نشان داده و بدتر خراب بشوند. لذا بهتر است آبياري به اندازه باشد. در نهال جوان تازه کاشته شده مي بايد آب به اندازه کافي فراهم بشود و هر چند روز يکبار قبل از خشک شدن اطراف ريشه حتما آبياري کنيد.

 

راهنماي فني انتقال و کاشت نهال

بسته بندي و انتقال نهال :

يکي از عوامل بسيار مهم در موفقيت درختکاري، بسته بندي و انتقال از مراکز توليد نهال يعني نهالستان، به منطقه مورد کاشت مي باشد. پس از انتخاب نهال سالم، بايد ريشه نهالها را کاملاً در داخل پوششي از پلاستيک يا گوني يا چادر برزنتي قرار داد تا ريشه هاي نهال در اثر مجاورت با باد و آفتاب و هواي آزاد از بين نرود، سپس با وسايل نقليه، نسبت به انتقال سريع نهال ها اقدام شود. بايد توجه شود به اندازه ميزان مصرف روزانه نهال از نهالستان تحويل گرفته شود.

 

دستورات فني کاشت نهال

آماده کردن عرصه کاشت :

در صورت مسطح بودن زمين، با استفاده از ادوات کشاورزي، گاوآهن و غيره، شياري به عمق حدود ?? سانتيمتر و به فواصل لازم، بسته به شرايط منطقه ايجاد مي گردد. سپس محل چاله ها در داخل و حاشيه شيارهاي ايجادشده، مشخص مي شود.

 

اول با استفاده از تراز دستي يا دوربين، خطوط تراز و همچنين محل غرس نهال، مشخص مي گردد. سپس روي خطوط تعيين شده، شياري به ابعاد حداقل ?? × ?? سانتيمتر، به منظور جمع آوري هرز آبهاي سطحي بين دو خط تراز و جلوگيري از فرسايش خاک حفر و در داخل آن، چاله احداث مي شود.

 

تراکم کاشت :

به طور کلي فواصل کاشت نهال از يکديگر، بستگي به اهداف و شرايط محيطي دارد. فواصل کشت در شمال کشور کمتر، در جنوب و مناطق بياباني بيشتر و در ساير مناطق متوسط مي باشد. در ايجاد فضاي سبز هم، فواصل کشت با توجه به نوع گونه و شرايط منطقه و اهداف تغيير مي يابد.

در هر صورت بهتر است از نظرات و تجارب اهل فن و کارشناسان منابع طبيعي منطقه استفاده گردد.

 

گودبرداري :

شکل چاله غرس نهال درختکاري، معمولاً بصورت مکعب مستطيل، مکعب مربع بوده، به وسيله دست يا به وسيله مته گود برداري حفر مي شود. موقع کندن، خاک رويي را (به عمق ??-?? سانتيمتري ) که به آن خاک زراعي گفته مي شود جداگانه ريخته و خاک زيري را از آن جدا کرده ، با مقداري کود پوسيده دامي مخلوط کرده، سپس کف گوده را پس از پايان عمليات خاکبرداري شخم زده، نرم مي نمائيم.

 

ابعاد چاله ها براساس سن، وضعيت ريشه و نوع گونه تعيين مي گردد بطور کلي هر قدر ابعاد آن بزرگتر باشد، استقرارو رشد نهال بهتر خواهد بود.

 

زمان کاشت :

بهترين زمان کاشت نهال، معمولاً هنگام خواب نهال است در مناطق گرم و متعدله و نيمه سردسير، بهترين زمان کاشت، پائيز پس از خواب رفتن نهال است ولي درمناطق سردسير نهال کاري بهتر است پس از سپري شدن يخبندان انجام شود.

 

بهترين شرايط براي غرس نهال روزهاي ابري وهواي آرام است.

در روزهاي آفتابي وگرم و يا يخبندان و روزهايي که باد شديد است از کاشت نهال جداً خودداري شود .ختم زمان کاشت در پائيز طوري تنظيم و برنامه ريزي شود که ريشه نهال با محيط جديد قبل از فرارسيدن يخبندان انس پيدا نموده باشد لذا بايستي پايان زمان کاشت ? الي ? هفته قبل از بيداري ظاهري نهال باشد.

البته زمان کاشت نهالهاي گلداني، از قاعده فوق مستثني است زيرا نقل وانتقال و کاشت آنها در تمام طول سال عملي است مع الوصف رعايت موارد ذيل ضروري است.

 

?- درموقع انتقال نهال نبايستي درجه حرارت مبدا با مقصد اختلاف داشته باشد.

?- رطوبت بافت خاک گلدان درحدي باشد که مانع از هم پاشيدگي خاک گلدان شود.

?- موقع کاشت ، ظرف گلدان ( نايلون و سفال و…) با احتياط جداگردد، از کاشت نهال با ظرف و گلدان بطور جدي خودداري شود.

 

نحوه کاشت نهال :

پس از پايان عمليات ترازيابي،احداث شيار و حفره چاله،عرصه آماده کشت براي نهال کاري مي گردد.طريقه کاشت به شرح زير صورت مي گيرد:

 

ابتدا در داخل چاله مقداري خاک سطحي زمين که با کود پوسيده دامي مخلوط شده ريخته مي شود بطوريکه در موقع قراردادن نهال در داخل چاله ، يقه (طوقه ) نهال در سطح کف بانکت قرار مي گيرد سپس بقيه خاک را مخلوط با مقداري کود به داخل چاله ريخته و نهالهاي ريشه لخت را به آرامي تکان داده ، تا خاک چاله در لابه لاي ريشه قرار گيرد. آنگاه خاک اطراف يقه نهال با فشار پا فشرده مي شود. نهال اصولاً بايستي در وسط چاله کشت شود.

 

آبياري :

بعد از کاشت، بلافاصله بايستي آبياري انجام و آبياري هاي بعدي نيز با توجه به شرايط اقليمي منطقه و زمان شروع فعاليت نهال تنظيم گردد.

روشهاي مختلفي براي آبياري وجود دارد، با توجه به شرايط کشور از نظر محدوديت آب قابل دسترس، بهترين روش آبياري از نظر صرفه جويي در مصرف آب و هزينه (در بلند مدت ) و سهولت کار آبياري، آبياري قطره اي مي باشد.

 

عمليات مراقبت و نگهداري :

براي بهبود شرايطي که مناسب بقاء و رشد بعدي نهالها باشد عمليات مراقبت (سله شکني، وجين علف هرز، مرمت حصار و قيم، واکارينهالهاي خشکيده ) و در صورت لزوم آبياري پس از کاشت نهال امري ضروري است

 

چطور درخت مناسبي انتخاب کنيم؟

براي انتخاب درخت مناسب بايد ? فاکتور را در محل کاشت در نظر بگيريم. اين فاکتورها نيازهاي درختان هستند و هر درخت با ميزان متفاوتي از آنها سازگار است:

رطوبت

نور

آلاينده‌ها

دما

خاک

آفت

 

چطور درخت بکاريم؟

نهال هاي ريشه عريان:

?ـ قراردادن ريشه در آب به مدت ? تا ? ساعت

?ـ حفر چاله‌اي بزرگ‌تر از ريشه

?ـ قراردادن نهال در چاله به صورت عمودي و بدون فشار آوردن به ريشه‌ها

?ـ پرکردن چاله و آبياري نهال

?ـ ريختن اندکي کود دور چاله بدون اين که تنه درخت را لمس کند.

?ـ آبياري درخت هر ? تا ?? روز يک‌بار.

 

زمان و نحوه هرس

معمولاً هرس زمستانه به هنگام خزان گياه انجام مي‌شود، با وجود اين در تمام ماه‌هاي پاييز و زمستان اين عمل ميسر است.

 

هرس شديد زمستانه درختان موجب تقويت شاخه‌هاي توليد شده در سال آينده مي‌شود و چنانچه درخت هرس زمستانه نشود يا هرسسبکي در روي آن صورت گيرد، شاخه‌هاي حاصل از رشد جديد کمتر خواهد شد. شاخه‌هاي جديد رشد کرده پس ازهرس زمستانه طويل‌تر هستند زيرا ميان گره‌هاي بلندتري دارند. همچنين برگهاي سبزتر و بزرگتري دارند. از اين نظر که هنگام خزان، شاخه‌ها فاقد برگ بوده و به آساني قابل رؤيت هستند انجام هرس زمستانه دقيق تر است.

 

درختي که هرس سنگين مي‌شود تعداد جوانه‌هاي کمتري براي رشد شاخه‌هايش در فصل بعد دارد، بنابراين مواد غذايي ذخيره شده در درخت به شاخه‌ها و جوانه‌هاي کمتري قسمت شده و در نهايت شاخه‌هاي جديد رشد بيشتري خواهند داشت. اما بايستي توجه داشت که هرسشديد زمستانه باعث تأخير در باردهي گياه مي‌شود.

هرس تابستانه :

زمان اجراي هرس تابستانه با توجه به عوامل محيطي و ميزان رشد گونه گياهي متفاوت است با وجود اين در مورد درختان ميوه ماههاي ارديبهشت تا تير ماه مناسب خواهند بود. در هرس تابستانه شاخه‌هاي نابارور درخت مانند پاجوش‌ها و نرک‌ها و همچنين گلها و ميوه‌هاي کوچک اضافي نيز حذف مي‌شوند.

بنابراين هرس پوست، گل و ميوه، حذف برگها و سرزني شاخه‌هاي در حال رشد از جمله هرس‌هاي تابستانه محسوب مي‌شوند. براي مثال حذف تعدادي از برگهاي بالغ درخت که بر روي ميوه‌هاي در حال رشد سايه‌اندازي مي‌کنند موجب تغيير رنگ در ميوه‌ها شده و کيفيت بازارپسندي محصول را افزايش مي‌دهد.

 

درختان خزان‌دار در بهار شروع به رشد مي کنند، معمولاً اين رويش چندين هفته و تا فرارسيدن دوره رکود زمستانه باقي مي ماند. زمان انجامهرس تابستانه مهم است. اگر هرس تابستانه پيش از اتمام رشد اوليه درخت انجام شود دوره رشد رويشي طولاني‌تر شده و مواد گياهي از دست رفته در اثر هرس جايگزين مي شود.

اين عمل در درختاني که جوانه گل آنها بر روي چوب يکساله تشکيل ميشود، باعث کاهش گل انگيزي مي گردد زيرا دوره رشد مناسب براي گل انگيزي در شاخه‌هاي جديد کوتاه مي شود. اگر پس از اتمام رشد شاخه‌ها، هرس تابستانه صورت گيرد مقدار سطح برگ و فتوسنتز کم شده و قدرت درخت کاهش مي يابد. در نهايت اگر هرس تابستانه بسيار دير هنگام انجام شود تعداد جوانه‌هاي گل و گلدهي کاهش پيدا مي‌کند.

 

در درختان ميوه‌اي که محل تشکيل جوانه گل آنها سيخک‌هاي (Spurs) (شاخه‌هاي کوتاه ميوه دهنده) دو ساله است هرس تابستانه ممکن است گلدهي را تحريک کند زيرا با حذف شاخه‌هاي سال جاري نور بيشتري به جوانه‌ها و برگهاي اطراف سيخک‌ها مي رسد و رقابت سيخک‌ها با سرشاخه‌هاي در حال رشد کاهش مي ‌يابد.

 

زخم‌هاي حاصل از هرس زمستانه ديرتر از هرس تابستانه ترميم مي‌شوند زيرا در فصل رشد گياه سريع‌تر مي ‌تواند محل زخم را بپوشاند از اينرو احتمال آلودگي زخم‌ها در طي زمستان کمي بيشتر است.

 

اصول کلي هرس درختان ميوه :

حذف شاخه‌ها و ريشه‌هاي زايد يکي از اصولي ‌ترين روش‌ها در توليد ميوه است. حذف اندام‌هاي زايد درختان به منظور تغيير برخي وظايف فيزيولوژيکي صورت مي‌گيرد. در درختان جوان قطع شاخه‌هاي زايد باعث ايجاد اسکلت اوليه مي‌شود. در درختان بارور و مسن چنانچه قطع شاخه‌ها به طريق صحيح انجام شود موجب نفوذ نور بيشتر به درون تاج درخت، انتقال مواد فتوسنتزي به ميوه و ريشه و در نهايت باعث تنظيم تشکيل جوانه گل خواهد شد.

 

هرس به منظور اسکلت ‌بندي درخت:

همانطوري که قبلاً در بحث ازدياد نباتات بيان شد بسياري از پايه‌هاي درختان ميوه را با استفاده از نهال‌هاي بذري تکثير مي‌کنند. نهال‌ها به مدت ? – ? سال در خزانه نگهداري مي ‌شوند و سپس در پاييز يا زمستان از خزانه به زمين اصلي منتقل مي‌شوند. از آنجايي که ريشه نهال‌هاي بذري عميق است در هنگام جابجا کردن و انتقال به بستر اصلي، تعدادي از ريشه‌ها آسيب مي‌بينند از اينرو بايستي ريشه‌هاي زخمي را هرس کرد. از طرفي با حذف مقداري از ريشه‌هاي نهال بايد تعادل بين اندام‌ هوايي و ريشه نهال را تنظيم کرد. براي اين منظور مقداري از شاخه‌ها را نيز هرسمي‌کنند.

 

نهال‌ها بطور کلي به دو شکل موجودند برخي داراي تنه صاف و فاقد انشعاب هستند و بعضي چند شاخه فرعي داشته و منشعب مي باشند. نحوه هرس اين دو نوع نهال پس از کاشت در زمين اصلي ، تا حدودي با يکديگر متفاوت است. در حالت اول تنها کافي است که سربرداري نهال در ارتفاع تقريبي ??-?? سانتي‌متر انجام شود.

در حالت دوم که نهال منشعب است ابتدا بايد چند شاخه فرعي را بطوريکه با هم حداقل ?? سانتي‌متر بر روي تنه نهال فاصله‌ دارند به عنوان شاخه‌هاي اصلي و آينده درخت انتخاب کرده و سپس دقت کرد که اين شاخه‌ها فضاي تاج درخت آينده را در تمام جهات فرا گرفته باشند و تداخلي در يکديگر نداشته باشند.

همانطور که قبلاً گفته شد زاويه بين شاخه‌ها و تنه نهال‌ بايد به اندازه کافي باز باشد زيرا پس از گذشت چند سال زاويه مذکور کاهش خواهد يافت. لازم به يادآوري است که اعمال انجام شده در نهال‌هاي منشعب، در نهال‌ هال صاف و فاقد انشعاب در سال دوم انجام مي‌شود.

 

در هر دو حالت زاويه بين شاخه‌ها و تنه تا زماني که نهال داراي شاخه‌هاي جوان و قابل انعطاف است بايد با کمک تکه‌هاي چوب باز نگه داشته شود. در سال دوم، هرس شاخه‌هاي اصلي بدين صورت است که حدود نيمي از طول آنها حذف مي‌شود.

 

در سال‌هاي سوم و چهارم پس از کاشت نهال، هرس تنها به حذف شاخه‌هاي رشد يافته اضافي و نامطلوب محدود شده و فرم و اسکلت اصلي نهال که شامل تنه و ? – ? شاخه اصلي است بايد حفظ شود.

 

اصول هرس باردهي درختان:

درختي که بدون دخالت باغدار و در شرايط طبيعي رشد کرده، معمولاً شاخ و برگ زيادي توليد مي کند که همراه با تداخل آنها نيز مي‌باشد، اين موضوع مانع از رسيدن نور کافي به داخل تاج درخت مي‌شود و به دنبال آن از کيفيت و مرغوبيت ميوه‌ها کاسته مي‌شود. از اينرو هرس مناسب و کافي درختان ميوه براي رسيدن به خصوصيات مطلوب محصول همواره مورد توجه باغداران بوده است. پس از اينکه درختان ميوه به باردهي رسيدند، لازم است هر ساله يا هر چند سال يک مرتبه برخي از انواع هرس بر روي آنها انجام شود تا کيفيت و کميت محصول در دوران باردهي اقتصادي درخت حفظ شود. با توجه به اهميت پرورش ميوه‌هاي دانه‌دار به ويژه سيب و گلابي در بحث ميوه‌کاري، در اينجا به اصول کلي در موردهرس باردهي اين گونه‌ها اشاره شده و يادآوري مي‌شود که دقت کافي در اين موارد راهنماي خوبي براي هرس باردهي در درختان ميوه است.

 

?هوا و نور موجب تغذيه و رشد اعضاي شاخه درخت مي شوند. اکسيژن، دي اکسيد کربن و انرژي لازم براي انجام عمل فتوسنتز در برگهاي گياه، از محيط بالاي سطح زمين تأمين مي‌شود پس گياه بايد در شرايطي پرورش يابد که از اين لحاظ محدوديتي براي آن موجود نباشد. زيرا برگها محل اصلي توليد (Source) شيره پرورده در گياه مي‌باشند.

 ?قسمت‌هاي فوقاني يک شاخه بهتر از قسمت‌هاي تحتاني آن تغذيه مي شوند. بدين منظور که شيره نباتي همواره تمايل دارد به قسمت‌هاي انتهايي شاخه‌هاي اصلي و فرعي که رشد عمودي دارند صعود نمايد. اين موضوع مي‌تواند به دليل وجود و سنتز هورمون‌هاي رشد مانند اکسين ها و جيبرلين‌ها در انتهاي شاخه باشد.

 

?از نظر رشد و نمو، بين اعضاي رويشي و زايشي (بارده) درخت رقابت وجود دارد. پس با حذف مقداري از ميوه‌ها در درختان بارده، مواد غذايي براي رشد شاخ و برگ و تقويت درخت مصرف شده که با توليد شيره پرورده بيشتر، تبديل جوانه‌هاي رويشي به زايشي براي سالهاي بعد تأمين مي‌شود.

 

?قسمت‌هاي مختلف يک شاخه با يکديگر همبستگي دارند. براي مثال اگر سيخک‌هاي يک شاخه حذف شوند شيره نباتي که به مصرف سيخک‌ها مي‌رسيد به طرف ساير اندام‌هاي مجاور هدايت مي‌شود و رشد و نمو آنها را تسهيل مي کند. در صورت حذف قسمتي از اعضاي جذب کننده(Sink) شيره نباتي، ذخاير موجود بطور منظم بين اعضاي باقيمانده تقسيم مي شود زيرا تغييري در ميزان جذب مواد غذايي از خاک به وجود نيامده است.

 

?جوانه‌هاي واقع بر روي قسمت‌هايي از شاخه‌ که جريان شيره خام در آنجا بيشتر است به صورت شاخه‌هاي جوان تکامل يافته و توليد چوب مي‌کنند.

 

?جوانه‌هايي که با شيره خام کمتر و شيره پرورده کافي تغذيه مي‌شوند به آساني به جوانه گل تکامل مي‌يابند. در فصل تابستان ميزان شيره پرورده توليد شده در برگها به حداکثر ممکن مي‌رسد زيرا رشد برگها و سطح برگ درخت افزايش يافته است. اين زمان با تمايز يابي جوانه‌هاي چوب به گل براي محصول سال آينده مصادف است. بنابراين بايد از انجام هرس شديد درخت در طي تابستان خودداري کرد.

 

سيستم هاي تربيت درختان:

قبلاً اشاره شد که تربيت يعني ايجاد شکلي خاص در گياه به منظور‌هاي معين. مثلاً باز کردن تاج درخت براي ورود نور بيشتر، تنظيم ارتفاع درخت و تقويت شاخه‌هاي اصلي. تربيت درختان به اشکال گوناگون و متفاوت صورت مي ‌گيرد که در اين جا تنها به ذکر سه روش مهم در تربيت درختان ميوه اکتفا مي‌شود.

 شکل جامي (Vase (open center) (مرکز باز، بدون شاخه پيشاهنگ :

هدف از اين روش، تربيت درختان با تاج پهن مي‌باشد که مرکز آن باز است. يک تنه کوتاه به ارتفاع حدود ??-?? سانتي‌متر و تعدد ?-? شاخه که از مرکز درخت منشاء مي‌گيرند شکل کلي درختان پرورش يافته به روش مرکز باز است. با وجود اينکه نفوذ نور به تاج درخت مطلوب بوده و رنگ‌پذيري ميوه و گل انگيزي در درخت را افزايش مي‌دهد اما اين سيستم براي پرورش درختان ميوه زياد کاربرد ندارد. علاوه بر آن در درختاني مانند سيب و گلابي از اين روش استفاده نمي‌شود زيرا:

 

?درختان به طور طبيعي به اين شکل رشد نمي‌کنند.

?همچنانکه درخت مسن مي‌شود بخش عمده‌اي از شاخه‌هاي بارور طويل شده و بايستي از نردبان براي چيدن محصول استفاده کرد.

 

?هرس درختان بالغ نياز به وقت زيادي دارد.

?محلول پاشي بر روي درختان بالغ و نفوذ آن به مرکز درخت مشکل است.

 

?محل انشعاب شاخه‌هاي درخت محکم و قوي نيست و در هنگام ميوه‌دهي زياد، قيم براي نگهداري شاخه‌ها مورد نياز است.

 

شکل جامي غالباً براي تربيت درختان هلو و آلوي ژاپني استفاده مي‌شود. با اين حال به دليل باز بودن مرکز تاج، مقدار محصول در هر درخت کمتر از ساير سيستم‌ها خواهد بود.

شکل هرمي پاکوتاه (Dwarfing pyramid (Center- leader semi intensive system) (پيشاهنگ مرکزي نيمه متراکم  :

 

از اين روش به طور عمده در تربيت درختان سيب و گلابي در کشت متراکم استفاده مي‌شود. در اين سيستم بسياري از مشکلات روش مرکز باز وجود ندارد. نه تنها عملکرد محصول در اين حالت بيشتر است. بلکه زمان لازم براي رسيدن درختان به باردهي در اين سيستم کمتر است از اينرو بازگشت سرمايه سريع‌تر خواهد بود. تربيت درختان ميوه بر روي پايه‌هاي پر رشد، کمتر بدين شکل صورت مي‌گيرد زيرا چنين درختاني پس از گذشت چند سال ارتفاع زيادي پيدا کرده که اين موضوع براي باغداري جديد و مکانيزه مناسب نيست. در شکل هرمي ساده که براي تربيت درختان غير مثمر مانند کاج و چنار بکار مي‌رود نياز زيادي به هرس نيست. ضرورت موفقيت شکل هرمي پاکوتاه براي درختان ميوه در استفاده از پايه‌هاي پاکوتاه کننده يا پايه‌هاي کم رشد است. زيرا چنين پايه هايي رشد زيادي نداشته و حتي پس از چند سال مناسب عمليات داشت و برداشت خواهند بود. در اين حالت فواصل کاشت نهال‌ها به مراتب کمتر از سيستم احداث باغ بر روي پايه‌هاي پر رشد (استاندارد) است، به عبارتي کاشت نهال‌ها به صورت نيمه متراکم انجام مي‌شود تا کاهش عملکرد هر تک درخت (به دليل پاکوتاهي و کم بودن سطح برگ) جبران شود.

 

روش کار چنين است که پس از تهيه نهال از گونه‌هاي سيب و گلابي (پايه‌هاي پاکوتاه)، کاشت نهال‌ها صورت گرفته و سپس سربرداري از ارتفاع يک متري انجام مي‌شود. اگر نهال شاخه‌هاي جانبي مناسبي داشت سربرداري لازم نيست. در سال اول رشد نهال، بايستي با استفاده از تکه‌اي چوب، فاصله‌ شاخه‌هاي جانبي را از تنه تنظيم کرد به طوري که شاخه‌هاي عمودي (Upright) را به حالت افقي نزديک کرد و زاويه آنها را با تنه افزايش داد. در سال‌هاي بعد نيز هرس تنها به حذف شاخه‌هاي فرعي اضافي و شاخه‌هاي پايين تنه محدود مي‌شود.

 

شکل شلجمي (Modified leader) (پيشاهنگ متغير :

اگر هدف محدود کردن ارتفاع و پهن کردن تاج درخت باشد از اين سيستم در ميوه‌کاري استفاده مي‌شود مانند تربيت درختان سيب، گلابي، زردآلو، گردو، پسته و بادام. پس از کاشت نهال و سربرداري در ارتفاع حدود ??? سانتي‌متري، در سال بعد شاخه‌هاي فرعي توليد مي‌شوند که ?-? شاخه مناسب تر را حفظ کرده و بقيه را حذف کامل مي کنند. فاصله شاخه‌‌هاي فرعي بر روي تنه به علت سربرداري از ارتفاع بالاتر کمي بيشتر از روش جامي و حدود ?? سانتيمتر است. در اين حالت شاخه‌هاي فرعي انتخابي را در هر سال ?? سانتي‌متر اجازه رشد داده و اضافي آنها سرزني مي‌شوند. در شکل شلجمي هر شاخه پر رشد و غالب را سرزني کرده تا بدين طريق اجازه رشد به هيچ يک از شاخه‌هاي درخت به شکل تنه اصلي و پيشاهنگ داده نشود. لذا درخت در تمام جهات شاخه‌هاي قوي ايجاد کرده و محصول مناسبي نيز توليد مي‌کند.

 

نکته ? ترتيب شدت هرس باردهي:

?) انگور

?) هلو، شليل

?) سيخک داران ميوه درشت مثل سيب و گلابي

?) سيخک داران ميوه ريز گيلاس ، آلبالو ،زردالو ، بادام

?) مرکبات و گردو (نياز به هرس باردهي ندارد )

 

نکته ? هرس هلو و شليل : سه نوع جوانه در درختان ميوه ديده مي شود :

 

?) جوانه رويشيفقط شاخه برگ به وجود مي آورد(باريک نوک تيز)

?) جوانه زايشيجوانه است کوتاه قد ، تخم مرغي شکل که فقط گل توليد مي کند (آخرين موقع زمستان ديده مي شود)

?) جوانه مرکبجوانه است که پس از رويش هم شاخه و برگ و هم گل توليد مي کند.

 

نکته ? هرس انگور: در انگورهاي ايراني که به کوتاه بارده معروفند، جوانه هاي اول و دوم روي شاخه يکساله رويشي و جوانه سوم تا دوازدهم مرکب مي باشند. چنانچه جوانه اول و دوم رشد کنند دو شاخه بدون ميوه بنام قوس بوجود مي آيند. و از جوانه سوم تا دوازدهم شاخه هاي توليد شده حاوي ? تا ? عدد خوشه انگور مي باشند.

 

نکته ? براي توليد ميوه مرغوب و با کيفيت شاخه هاي يکساله را با شمارش ? تا ? عدد جوانه از اول آن کوتاه مي کنيم در سالهاي بعد دو عدد قوس توليد شده يک ساله شده و قانون هرس ? تا ? جوانه اي را روي يکي از اين قوس ها اجرا مي کنيم.

 

نکته ? علاوه بر شاخه هاي يکساله در انگور نرک ها و پاجوش ها و شاخه هاي پير و مريض و سرما زده را نيز حذف مي کنيم.

نکته ? درگرمسير انگور را در بهمن ماه و در سردسير در اواخر فروردين زماني که تعدادي از برگ ها باز شده هرس را انجام مي دهيم.

 

نکته ? هرس سيب وگلابي: در سيب و گلابي نرک ها و پاجوش ها، سيخک هاي پير?? تا?? ساله، شا خه هاي با زاويه تنگ هرس مي شوند.

اين مطلب گرآوري شده توسط  تيم مجموعه نهالستان اکين نهال در وبسايت https://akinnahal.com/ ميباشد.

 

 

موضوع :
برچسب ها : آموزش,کاشت,درخت,
امتیاز : 3 | نظر شما : 1 2 3 4 5 6
+ نوشته شده در سه شنبه 3 اسفند 1400ساعت 11:36 توسط فردین | تعداد بازديد : 62 | |

نحوه کاشت درخت هلو

نحوه کاشت درخت هلو

درختان هلو، جزو درختان ميوه اي هستند که به سرعت رشد مي کنند و در سن ? تا ? سالگي، ميوه مي دهند. با اين حال، بيشتر باغبانان ترجيح مي دهند که درختان جوان و سالم را، از نهالستان ها يا مزارع کشاورزي خريداري کنند، تا اينکه بخواهند يک نهال کوچک و شکننده را به يک درخت زنده و بزرگ تبديل کنند.

به طور کلي، درختان جواني که از نهالستان آلفا نهال يا مزارع کشاورزي تهيه مي شوند، طي ? تا ? سال ميوه مي دهند. باغداران علاوه بر يادگيري نحوه کاشت درخت هلو، بايد بدانند که اين درخت ظريف، به شرايط خاصي احتياج دارد و مستعد ابتلا به انواع بيماري ها و آلودگي ها و حشرات خواهد بود.

اگر اين موارد به خوبي مورد توجه قرار گيرد و درخت به درستي کاشته و از آن در برابر شرايط محيطي به خوبي محافظت شود، هر ساله، ميوه هاي خوشمزه ي زيادي توليد خواهد کرد.

يک درخت جوان هلو خريداري کنيد:

يک درخت جوان هلو را از يک مزرعه يا مراکز باغباني، خريداري کنيد. مي توانيد درخت هلوي خود را از طريق کاشت بذر و يا هسته ي ميوه پرورش دهيد، اما اين کار بسيار وقت گير و دشوار خواهد بود. يک دانه هلو، حدود ? تا ? سال طول مي کشد تا به يک درخت بزرگ و بالغ براي ميوه دهي تبديل شود. اگر درخت خود را از مزرعه يا مراکز باغباني تهيه کنيد، تنها ? سال نياز است تا براي ميوه دهي صبر کنيد و نتيجه ي آن، بسيار قريب الوقوع خواهد بود.

هنگام خريد درخت، به دنبال يک درخت جوان، خفته و بدون برگ باشيد. اين درختان بهتر است بين پاييز و اوايل فصل بهار خريداري شوند. اگر درختي فعال و پر شاخ و برگ با برگ هاي سبز بکاريد، ممکن است فشار زيادي به درخت وارد شود و احتمال خراب شدن آن وجود دارد.

در مورد استفاده از دانه هلو، اطمينان حاصل کنيد که از يک هلوي خوشمزه و آبدار تهيه شده است، تا ميوه هاي درخت شما نيز داراي ويژگي هاي “مادر خود” باشند (گرچه بايد به خاطر داشته باشيد که هيچ تضميني براي وجود حتمي اين صفات در ميوه هاي جديد وجود ندارد) . بعد از پيدا کردن يک هلوي خوشمزه، هسته ي آن را جدا کرده و بگذاريد تا براي چند روز خشک شود. سپس دانه را باز کنيد و بذر آن را که همانند يک بادام است، از پوسته ي خود خارج کنيد.

https://alphanahal.ir/peach-seedlings/

به آب و هوا دقت کنيد:

اگر در منطقه اي با آب و هواي سرد زندگي مي کنيد، نوع هلوي خود را با دقت انتخاب کنيد. با يک کارمند مزرعه يا مراکز باغباني محلي، درمورد اينکه چه نوع هلويي در منطقه شما به راحتي رشد مي کند، صحبت کنيد. در ايالات متحده آمريکا، هلو در مناطق ?-? به خوبي رشد مي کند؛ اما در مناطق ? و ? بهترين عملکرد را دارد. هلوي “فراست” (Frost) و “آوالون پرايد” (Avalon Pride)، دو نوع هلويي هستند که مي توانند هواي سرد را تحمل کنند.

اگر به دنبال نوعي از درخت هلو با اندازه اي کوچک مي گرديد تا بتوانيد آن را داخل ايوان يا پاسيوي خود در گلدان پرورش دهيد، “Pix-Zee” و “Honey Babe” گزينه هاي خوبي هستند. ارتفاع آنها تنها به حدود ? فوت (?.? متر) خواهد رسيد.

سعي کنيد هلوي خود را در فصل بهار بکاريد:

بهترين زمان براي کاشت درخت هلو در فصل بهار، در حالي که درخت هنوز خاموش است مي باشد. هيچگاه سعي نکنيد يک درخت هلوي فعال را در فصل تابستان به بستر خاک منتقل کنيد، زيرا اين امر ممکن است به درخت آسيب برساند.

منطقه اي مناسب پيدا کنيد:

منطقه مناسبي را براي کاشت درخت هلو خود انتخاب کنيد. هلو عاشق آفتاب است و به حداقل شش ساعت تابش مستقيم نور خورشيد در هر روز نياز دارد. درخت هلو همچنين گرما را بسيار دوست دارد؛ بنابراين کاشت آن در گرمترين مکان باغ (مانند کنار يک ديوار جنوبي که گرماي خورشيد را منعکس کند) عالي خواهد بود.

 

براي کاشت درخت در باغ خود، به دنبال نقطه اي بگرديد که داراي خاک خوب با زهکشي مناسب، ماسه اي و نسبتاً حاصلخيز باشد. براي داشتن جريان هواي مناسب (و کاهش خطر يخ زدگي) بهتر است در جاي مرتفعي باشد و همانطور که در قسمت هاي بالا گفته شد، در بيشتر اوقات سال نيز نور مستقيم خورشيد را تأمين کند.

انواع درخت هلو ايراني و خارجي شامل چه ارقامي هستند:

درخت‏هاي هلو انواع متنوعي دارند. به همين خاطر، در زمان کاشت درخت هلو، مي‏توان از انواع نهال‏ هاي مختلف موجود در بازار استفاده کرد. از جمله درخت‏هاي هلو ايراني و خارجي مي‏توان به موارد زير اشاره کرد:

هلو انجيري زودرس

هلوي سبز

هلو رد تاپ

هلو کاظمي

هلو سرخ

هلو انجيري زعفراني

نحوه احداث باغ هلو :

چون عمر هلو يا شليل نهايتآ ??سال مي‌باشد پس بنابراين نياز به يک نوع درخت پايه مثل گلابي يا سيب داريم که من به شخصه گلابي را به سيب ترجيح مي‌دهم، چون قيمت گلابي هميشه بالاتر از سيب بوده وباروري بيشتري نيز دارد.

براي احداث ابتدا بايد زمين مورد نظر را تسطيح کرده وبه عمق 60 سانتيمتر شخم ميزنيم. پس ازشخم اقدام به زدن جوي‌هاي کوچک (جوي خربزه) با فاصله‌ي 4.5 تا 5 متر از يکديگرميکنيم (4.5 براي باغ‌هاي کوچک/5 براي باغ‌هاي بزرگ)

پس از زدن جوي ازيک سابسويلر (زيرشکن) يک تيغه به ارتفاع 1.20 تا 1.5 متري براي شکافتن داخل جوي‌ها استفاده مي ‌کنيم. با اين کار ديگراحتياج به کندن گودال بزرگ نداريم براي کاشت برداشتن 2 بيل خاک کافي است. سپس به فاصله 1.5 متراز يکديگر اقدام به کاشت مي کنيم.

هر سه درخت بايد 2 درخت اول هلو يا شليل و 1 درخت گلابي يا سيب باشد. در اين روش کاشت هم هزينه کندن گودال تقريبآ به 0 ميرسد هم درزمان صرفه جويي مي شود وهم رشد درخت فوق العاده مي شود با اين روش درخت هلو يا شليل مي تواند در يکسالگي به بار نوبر بنشيند.

اگر با روش قرق آبي آبياري مي کنيد درسال اول دراين باغ مي توانيد هر نوع محصول صيفي که دلخواه تان است بکاريد که اين کاربراي تقويت درخت نيز خيلي مفيد است. اما درسال دوم فقط مي توانيد اقدام به کاشت هندوانه کنيد، چون درسال دوم بخاطر شاخ وبرگ زياد درخت بر زمين سايه مي‌اندازد.

اگر قصد داريد اين باغ يا هرباغ ديگررا به صورت قطره‌اي آبياري کنيد براي اينکه از شر علف‌هاي هرز درامان باشيد، در پايين تنه هر درخت يک بطري نوشابه 1.5 ليتري را به صورت در باز و برعکس درعمق 20 تا 30 سانتيمتري قرار دهيد سپس ته بطري را بازکرده و قطره چکان لوله آبياري را درون آن قرار دهيد با اين کار چون آب به درون بطري و در عمق 20 تا 30 سانتيمتري ريخته مي‌شود بنابراين رشد علف‌هاي هرز به حداقل خود مي رسد.

فاصله کاشت درخت هلو چقدر است؟  نکاتي در مورد کاشت درخت هلو:

فاصله کاشت هلو؛  ابعاد از 7 تا 5 سانتي متر  اما برخي از کشاورزان بسته به وسعت باغ خود اين فاصله را کم يا زياد ميکنند. ساير نکات ضروري براي کاشت درخت هلو عبارتند از:

حتما درخت هلو را در خاکي با تهويه مناسب بکاريد.  حتما متوجه حرکت هوا در سطح زمين شويد.

عنصر بعدي مقدار آب براي ماهيگيري آن است. هسته هاي هلو به آبياري زيادي نياز دارند پس حتما به ميزان آبياري بعد از کاشت درخت هلو توجه کنيد.

سومين شرط لازم براي کاشت درخت هلو، ميزان نور مورد نياز اين گياه است. درختان يا نهال هاي هلو به نور زيادي نياز دارند.

نحوه برداشت ميوه هلو :

روش صحيح چيدن ميوه بدين ترتيب است که يک طرف قسمت دم ميوه بالا قرار مي گيرد و سپس پيچانده مي شود با اين شيوه به آساني و بدون ضربه و آسيب، ميوه از درخت جدا مي شود.

اگر ميوه به راحتي جدا نمي شود، با قرار دادن انگشت اشاره در مقابل شاخه اي که ميوه از طريق دم به آن متصل است، همزمان با پيچاندن ميوه به راحتي و بدن اين که شاخه حاصل ميوه بشکند از درخت جدا خواهد شد.

برداشت ميوه در ابتدا بدون نياز نردبان دو طرفه از بالاترين قسمتي که با دست بتوان ميوه را چيد آغاز خواهد شد همزمان برداشت، شاخه سبک شده و بالا مي رود در نتيجه ميوه هايي که بالاي شاخه اند قبل از اين که از دسترس خارج شوند بايد برداشت گردند.

ميوه هاي که در پايين شاخه قرار دارند بالا آمده و احتياجي به خم شدن براي چيدن آن ها نيست بنابراين بايد تمام ميوه هايي که در بخش  کم ارتفاع درخت وجود دارند را با دست برداشت کرد و تا پايان برداشت ميوه در بخش مذکور از درخت، نردبان مستقر نخواهد شد.

سوراخ شدن پوست ميوه، ساييدگي ضربه و غيره به بافت ميوه آسيب مي رساند و ميوه ها را خراب مي کند . بنابراين برداشت و جابجا کردن صحيح و رعايت کيله نکات ذکر شده از ضايعات ميوه جلوگيري خواهد شد.

دروه رسيدن ميوه هلو و شليل بعد از بدست آوردن حجم و رنگ لازم خيلي زود طي مي شود و در شرايط عادي بعد از چند روز پس از برداشت به سرعت به مرحله رسيدن کامل مي رسند و عدم برداشت به موقع آن ها باعث تغيير رنگ و افت کيفي ميوه مي گردد.

اين ميوه ها داراي بافت نرم و آب زياد بوده و صدمه پذير مي باشند. بنابراين لازم است در چيدن آن ها نهايت مراقبت به عمل آيد. ميوه هاي هلو و شليل اکثرا بصورت تازه و به فاصله کمي پس از برداشت به بازار عرضه مي شوند.

البته بعضي از ارقام بر تازه خوري در صنايع تبديلي نيز مصرف مي شوند، مثل ارقامي که براي تهيه انواع کمپوت و آبميوه کاربرد دارند. بنابراين شيوه چيدن ميوه هاو چگونگي آن ها از زمان برداشت تا مصرف و حمل نقل آن ها بر حسب نحوه مصرف آن متفاوت خواهد بود.

سالم نگه داشتن درخت

در ادامه بخش سوم به سالم نگه داشتن درخت مي پردازيم.

  • از درخت هلو خود مراقبت کنيد:

هر روز درخت هلو را بررسي کنيد و اگر پژمرده به نظر مي رسد، کمي به آن آب دهيد. بارندگي هاي فصلي، تمام نيازهاي درخت هلو را برطرف خواهد کرد؛ اما اگر شما در منطقه اي خشک با بارندگي کم زندگي مي کنيد، ممکن است درخت شما به آبياري بيشتري نياز داشته باشد.

جدا از اين، براي از بين بردن علف هاي هرز و تغذيه گياه، نياز است تا با يک کود ارگانيک، گياه خود را کوددهي کنيد. کود را به صورت دايره اي دور تا دور ريشه گياه با عمق ? سانتي متر و قطر ?.?? متر (? متر) بريزيد. با داشتن ميزان بارندگي مناسب، به معناي واقعي کلمه مي توانيد به راحتي بنشينيد و شاهد رشد درخت خود باشيد.

  • از سموم دفع آفات استفاده کنيد:

براي جلوگيري از آسيب رساندن حشرات و بيماري ها به درخت هلو، بعد از حدود يک هفته از سموم دفع آفات استفاده کنيد. همچنين مي توانيد با پخش يک رديف سم روي سطح خاک، مانع توليد مثل و ازدياد حشرات شويد.

براي دور نگه داشتن جوندگان، مي توانيد دور تا دور تنه درخت خود را با پارچه سخت مشبکي، بپوشانيد. براي کاهش احتمال ابتلاي درخت به بيماري پيچ خوردگي برگ ها، از شايع ترين بيماري ها در بين گياهان، از اسپري گوگرد ليمويي استفاده کنيد.

  • در سال به درخت خود کود دهيد:

 

دو بار در سال به درخت خود کود نيتروژن دهيد. بعد از گذشت شش هفته يا کمي بيشتر از زمان کاشت، ? پوند کود نيتروژن را به طور مساوي و يکنواخت در سطح خاک پخش کنيد. اين کار به شکوفايي درخت شما کمک مي کند. بعد از گذشت يک سال، مي توانيد حجم کود دهي را به ¾ پوند کاهش دهيد.

بعد از سال سوم، ? پوند ازت واقعي به خاک اضافه کنيد. اين کار بهتر است در فصل بهار انجام شود. براي مقاوم تر شدن درخت، آن را به مدت ? ماه بعد از اولين فصل سرما و يا هنگام رسيدن ميوه ها، کوددهي نکنيد.

نحوه ي آبياري نهال و درخت بالغ هلو چگونه است:

درخت هلو به آبياري زيادي نيازمند است. شما باتوجه به فصل و منطق هاي که در آن زندگي ميکنيد، ميتوانيد ميزان آبياري را افزايش يا کاهش دهيد. به عنوان مثال، اگر در محيطي زندگي ميکنيد که فضايي مرطوب دارد و دائما باران در آن باريده ميشود، نيازي به آبياري زياد وجود ندارد. حتما در زمان ميوهدهي درخت را دائما آبياري کنيد اما اين آبياري به گونهاي نباشد که ريشههاي درخت بيش از حد خيس شده و پوسيده شود.

نحوهي کودهي درخت هلو و بهترين کودهاي شيميايي و حيواني چيست:

کودها يکي از اصلي ترين عوامل رشد درخت و افزايش ميوه‌هايش هستند. شما ميتوانيد از کودهايي همچون کود ??ـ??-?? سالي يک بار در فروردين و يا خرداد ماه براي کوددهي درختان هلو استفاده کنيد. يا از کود جوانهزني بهاره پس از مشاهده جوانه ها استفاده نماييد. شما ميتوانيد از کودهاي شيميايي و حيواني متنوعي پس از کاشت درخت هلو، استفاده کنيد.

کودهايي همچون کود دتاکس تابستانه، جيره زمستانه و يا کود مخصوص ريکاوري و غيره جز کودهايي هستند که مي‌توان از آن‌ها براي درخت هلو استفاده کرد. اين کودها هر کدام ويژگي ها و مزاياي خاصي دارند. شما متناسب با هدف و نياز درخت‌ تان، ميتوانيد از کودهاي ذکر شده استفاده نماييد.

آفات و بيماري هاي درخت هلو :

شته، شپشک، انواع کنه هاي گياهي و لارو حشره بيد زرد رنگ از جمله آفات درخت هلو هستند.

از شايعترين بيماريها و آفات درخت هلو ميتوان به موارد زير اشاره کرد:

قارچهاي خاکزاد

حشره بيد زرد رنگ

باکتري زانتوموناس کمپستريس

بيماريهاي قارچي

آفت حشره شيشک

بيماري پوسيدگي قهوه‌اي

کنترل علف هاي هرز باغات هلو :

علف هرز به گياهي اطلاق مي شود که در جايي ناخواسته مي رويد يعني در جايي که انسان مايل نباشد آن گياه در آن جا رشد نمايد علف هاي هرز راه هاي مختلف بشرح ذيل به محصولات کشاورزي خسارت وارد مي نمايد.

1- رقابت با محصولات زراعي و باغي در جذب آب، مواد غذايي و نور.

2- ترشح مواد مسموم کننده از طريق ريشه در خاک (اثر آليلوپاتيک) که اين حساسيت موجب محدود يا متوقف شدن رشد ساير گياهان مي شود.

3- کاهش کيفيت محصولات زراعي و باغي.

4- تشديد امراض و آفات گياهي.

5- افزايش مخارج توليد.

6- افزايش مشکلات در مديريت آب.

7- براي دفع علف هاي هرز مي توان از سه روش پيشگيري، نابودي کامل(زدودن) و مبارزه استفاده کرد.

پيشگيري از رشد علف هاي  هرز باغات هلو :

عبارتست از مجموعه عملياتي که از ورود يک علف هرز جديد به يک منطقه معين جلوگيري مي شود مانند استفاده از بذر تميز، کود دامي پوسيده عاري از بذور علف هاي هرز و يا آبياري با آب تميز و غيره. عبارت است از به کار گرفتن کليه روش ها و امکانات براي از بين بردن تمام قسمت مختلف علف هرز شامل شاخه،برگ،ريشه،ميوه، و بذر.

مبارزه با علف هاي هرز در باغات هلو :

عبارت است از کليه عمليات و امکانات، براي کاهش جمعيت علف هاي هرز به نحوي هرز باقيمانده نتواند ضرر اقتصادي به باغ وارد نمايد. اين طريقه، عملي ترين و مرسوم ترين روش دفع علف هاي هرز بوده که شامل روش هاي متفاوت بشرح ذيل مي باشد :

1- مبارزه مکانيکي.

2- مبارزه زراعي.

3- مبارزه بيولوژيکي.

4- مبارزه تلفيقي.

5- مبارزه شيميايي.

https://alphanahal.ir/خريد-نهال/

 

موضوع :
برچسب ها : نحوه,کاشت,درخت,هلو,
امتیاز : 4 | نظر شما : 1 2 3 4 5 6
+ نوشته شده در يکشنبه 15 آبان 1401ساعت 12:02 توسط فردین | تعداد بازديد : 76 | |

کاشت پياز گل نرگس و پرورش و نگهداري آن

حتما ميدانيد، گل نرگس يکي از زيباترين و خوشبوترين گلهاي موجود در طبيعت است؛که عطرش از فاصله ها، انسان را سرمست مي کند! اين گل زيبا با عطر و بوي فريبنده اش معروف به گل خاطره ها و يادهاست؛ و بسياري از افراد براي استفاده از اين نعمت خداوندي اين گل دوست داشتني را در منزل نگهداري مي کنند؛ البته که کاشت گل نرگس و نگهداري از آن به مهارت و حوصله نياز دارد؛ اما مطالعه اين مطلب به شما کمک خواهد کرد بتوانيد براحتي گل نرگس خود را داشته باشيد و رايحه دلپذيرش را در خانه استشمام کنيد! ما در اين مقاله شما را با نحوه صحيح کاشت پياز گل نرگس و اصول نگهداري و پرورش آن آشنا خواهيم کرد؛ در ادامه همراه ما باشيد…

گياهشناسي گل نرگس

نام رايج: نرگس

نوع: پياز دار

نوع گل: برجسته و جلوه دار

محوطه مورد نياز براي کاشت گل نرگس: ?? تا ?? سانتي متر

زمان گلدهي: از اوايل آذر تا اواسط ارديبهشت

ميزان نور مورد نياز: نور کامل آفتاب تا کمي سايه

ميزان آب مورد نياز: متوسط

نرگس از دسته گلهاي پيازي بوده و به عنوان گلي باغچه اي شناخته مي شود؛ در حالت عادي زمان گلدهي اين گل زيبا و معطر، روزهاي پاياني سال و در آغاز فصل بهار مي باشد، اما ممکن است در محيط گلخانه اي، فصل گلدهي آن براي چند ماه جلو بيوفتد!

 

جالب است بدانيد، اين گل جايگاه ويژه اي در ادبيات و افسانه هاي ايران زمين دارد! و در بسياري از مناطق ايران مانند شهر بهبهان در استان خوزستان شهر کازرون در استان فارس و حاشيه هاي درياچه پريشان، پراکنده شده است؛ ارتفاع اين گياه بسته به نوع و گونه آن به ?? تا ?? سانتي متر ميرسد؛ نرگس داراي برگ هاي سبز نازک و ظريفي است که گل هاي شيپوري شکل آن را احاطه کرده اند.

گلهاي نرگس در انواع و رنگهاي مختلفي وجود دارند؛ در کشور ما انواع مختلفي از گل نرگس مي رويد، که از جمله آنها نرگس شهلا، نرگس شيراز، نرگس مسکين، نرگس پرپر، هزار پر يا شست پر و نرگس نروک يا پنجه گربه اي را ميتوان نام برد؛ دو نوع عمده گل نرگس در ايران “نرگس شيراز” و “نرگس شهلا” هستند.

اين گياه زيبا، باتوجه به گونه ي آن، به صورت تکي يا دسته اي (? تا ?? عدد گل) روي يک ساقه ميرويد؛ و هر چه تعداد گل ها روي ساقه بيشتر شود، ساقه به سمت پايين خميده مي شود. گل هاي نرگس داراي ? گلبرگ بوه و در رنگهاي صورتي، زرد، نارنجي و سفيد و يا در رنگ هاي اصلاح نژاد شده جديد وجود دارند.

شرايط محيطي مناسب کاشت و پرورش پياز گل نرگس

زمان مناسب کاشت پياز گل نرگس

بهترين زمان کاشت پياز گل نرگس در فصل پاييز (در اوايل تا اواسط پاييز)، و  ? – ? هفته قبل از سرد شدن هوا است.

خاک مناسب براي کاشت و پرورش گل نرگس

همانطور که قبلا اشاره کرديم، گل نرگس گياهي پيازي است؛ گياهان پيازي براي رشد بهتر نياز به خاک سبک دارند! اگر باغچه شما خاکي رسي دارد بهتر است کمي شن به آن مخلوط کنيد تا زهکشي آن مطلوب شود؛ و همچنين از کودهاي حيواني نيز براي باغچه ميتوان استفاده کرد. براي گلدان هاي داخل آپارتمان ورمي کمپوست کود مناسبي خواهد بود.

نحوه صحيح آبياري گل نرگس

گياه نرگس به هنگام کاشت نياز به آب فروان دارد، اما بطور کلي آبياري زياد را دوست ندارد؛ دقت داشته باشيد در فصل رشد گياه، خاک را مرطوب نگهداريد، اما هرگز خاک را بيش از حد خيس نکنيد چون خاک مناسب گل نرگس بايد داراي زهکشي مناسب باشد؛ در غير اين صورت ريشه گل نرگس بلافاصله پوسيده شده و از بين مي رود؛ لازم به ذکر است که، براي به گل رفتن گياه نرگس، لازم است پيازها علاوه بر يک دوره سرما، يک دوره خشکي هم طي کنند، در غير اين صورت گياه داراي برگهاي فروان شده ولي به گل نمي نشيند.

دما و نور مناسب براي رشد گل نرگس

گل نرگس در هواي سرد ماندگاري بالايي دارد، و دماي بالا موجب پژمرده شدن سريع گلهايش مي شود؛  نرگس در بعضي از ساعات روز براي گلدهي به نور خورشيد نياز دارد.

انتخاب محل مناسب براي کاشت پياز نرگس

  • گل نرگس براي کاشت در بين درختچه ها و باغچه هاي باريک مناسب است؛ اين گل زيبا در باغچه ها و در مجاورت با گل هاي وحشي، حاشيه ديوارها و در جنگل ها در مجاورت درخت ها به خوبي رشد مي کند.
  • برخي از باغبان ها هزاران نرگس را در کنار هم در باغشان ميکارند؛ کاشتن تع

https://finnysnh43333.wikijournalist.com/3867426/از_کجا_بذر_گل_بخريم

https://cesarsnib22111.bimmwiki.com/9449971/بهترين_بذرهاي_گل

 

موضوع :
برچسب ها : کاشت,پیاز,گل,نرگس,و,پرورش,و,نگهداری,آن,
امتیاز : 3 | نظر شما : 1 2 3 4 5 6
+ نوشته شده در يکشنبه 27 فروردين 1402ساعت 22:44 توسط فردین | تعداد بازديد : 34 | |


صفحه قبل 1 صفحه بعد